GRAFİK TASARIMI(SY) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Grafik Tasarımı Anasanat Dalı, Sanatta Yeterlik Programı, Grafik Tasarımın yaratma sürecini araştıran, tasarım sorunlarını düşünce ve uygulama yönünden inceleyen, sanatçı ve sanat eseri kavramlarını içselleştirmiş bireyler yetiştirmeyi ve bu alanda eğitim veren kurumlara sanatın uygulama boyutuyla algılanmasını sağlayacak akademisyenler ve atölye hocaları kazandırmayı hedeflemektedir. Grafik Tasarımı Anasanat Dalı, Sanatta Yeterlik Programı bu  anlayışa uygun olarak hazırlanmıştır. Programda yer alan konuların, kuramsal derslerle ve atölye uygulamaları ile ilişkilendirilerek zenginleştirilmesi amaçlanmıştır.
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Tutku Dilem Alpaslan
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Birsen Çeken
Tarihçe
18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7141 Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. maddesi gereğince, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Enstitüsü kapatılmıştır. Gazi Üniversitesine bağlı iken bu Kanunla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine aktarılan fakültelerin, yüksekokulların ve konservatuvarın Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Enstitüsündeki Anabilim dallarında kayıtlı olan lisansüstü öğrenciler Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne 2017-2018 eğitim- öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere aktarılmıştır.

GrafikTasarımı Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlilik Programı, 2012-2013 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. Programda, alana yönelik teorik ve uygulamalı dersler yer almaktadır. Programda seçilen alanla ilgili uygulama atölyeleri ve uygulamaya yönelik dersler ağırlıklı olarak yer almaktadır. Yapılacak uygulamaların, grafik tasarım eğitimi ortamlarını veya durumlarını örneklemesi değil, bireylerin kişisel anlatımlarını ve özgün sanatsal yaratıcılıklarını ortaya koymalarına olanak sağlaması gerekmektedir.
Kazanılan Derece
Grafik Tasarım Ana Sanat Dalı Grafik Tasarımı Programı Sanatta Yeterlik Derecesi.
Kabul Koşulları
Sanatta yeterlik programlarına başvuru için yüksek lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen ya da tanınan yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve bunları belgelemeleri gerekir.

Adayların;

• Yüksek lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen ya da tanınan yüksek lisans derecesine, 4,00 üzerinden en az 3,00 yüksek lisans not ortalamasına,

• Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ve diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanların haricinde yüksek lisans derecesiyle başvuran adayların sözel puan türünde asgari 55 ALES puanına veya ALES'e eşdeğer kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puana,

• Sanatta yeterlilik programları için son beş yıl içerisinde yapılan anadili dışında yabancı dil sınavından 55 ve üzeri puana,

sahip olmaları gerekir.

Lisansüstü programlara giriş sınavı, üç asıl iki yedek üyeden oluşan jüri tarafından yapılır. Ayrıca mülakat ve portfolyo incelemesi de yapılabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Sanatta Yeterlilik Programı’ndan başarıyla mezun olan öğrenciler, gerekli şartları karşılamaları halinde yardımcı doçent ve doçent unvanı alarak akademik kariyerlerine devam edebilirler.


Mezuniyet Koşulları
Sanatta Yeterlik program süresi 4 yıldır (2 dönem ders, 6 dönem tez). Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için Ankara Hacı bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün ilgili yönetmeliklerine göre öngörülen tüm derslerden ve tez çalışmasından başarılı olmaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Grafik tasarımı Anasanat Dalı Grafik Tasarımı Sanatta Yeterlik Programı’nda hem Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım fakültelerine akademisyen yetiştirilirken hem de grafik tasarımı, televizyon, reklam ve internet sektörüne dönük sanatçı-uygulayıcı yetiştirilmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve Değerlendirme
(1) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak olan ara sınav ve dönem sonu sınav notlarının ağırlıkları, derslerin özellikleri de dikkate alınarak ilgili kurullarca Rektörlüğe önerilir. Ayrıca, dersin öğretim elemanı, dönem başında, dersin içeriğini, başarı notunun hesaplanmasına esas olacak her türlü hususu, ilgili kaynakları ve öğrencilere ders saatleri dışında ayıracağı zamanı kapsayan duyuruyu yapar.
(2) 21 inci maddedeki şartları yerine getirerek dönem sonu sınavına giren öğrenciler için, yukarıdaki şekilde hesaplanan puana, ham başarı puanı denir.
(3) Ham başarı puanı 25.00’ın altında olan öğrenci, doğrudan (FF) notu alarak, o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25.00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu ise; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım da dikkate alınarak Rektörlükçe hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda açılım ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri olarak belirlenir. Bu değerlendirmeden sonra da, 25.00 ve üstünde olan ham başarı puanlarının harf notu karşılıklarının (FF) olması mümkündür.
(4) Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir:
Notlar Katsayılar
AA 4.00
BA 3.50
BB 3.00
CB 2.50
CC 2.00
DC 1.50
DD 1.00
FD 0.50
FF 0.00
B: Kredisiz dersler için başarılı,
K: Kredisiz dersler için kalır,
D: Devamsız,
G: Girmedi,
M: Muaf ,
S: Süren çalışma,
E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)’ye dönüştürülür)
(5) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir.
(6) (B) ve (K) notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.
(7) (M) notu Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. (M) notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.



https://obs.hacibayram.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=9050&lang=tr